o čem zrovna přemýšlím

Zamyšlení o modernismu v katolické církvi...

11. 12. 2012 8:54
Rubrika: Myšlenky...

     Již delší čas přemýšlím o zhoubné existenci liberálních myšlenek v katolické církvi. Jeden z podnětů ohledně problematiky jsem načerpal v sobotu 8.12. Tehdy jsem se zúčastnil exercicií, které vedl můj známý kněz. Téma se týkalo adventu, ale bylo to celkově široce pojaté. V průběhu se pan farář zmínil i o modernismu/liberalismu v církvi. Například kritika hesla: ,Všechny cesty vedou k Bohu´. Jak mohou všechny cesty vést k Bohu ? Tento výrok v překladu přece znamená: Dělejte si, co chcete. Vždyť není v bibli Ježíšův výrok: ,Já jsem cesta, pravda a život ?´ Přemýšlel jsem také, proč se kněží bojí mluvit o ďáblu, postu, růženci... Tak buď tomu nevěří, nebo si myslí, že tato slova do dnešní doby již nepatří. Toto je ale zcestný výklad modernistického myšlení. Vždyť který svatý vynechával půst, intenzívní modlitbu a bral na lehkou váhu skutečnost hříchu ? Oni propagátoři modernistických myšlenek v katolické církvi jsou samozřejmě dobře stravitelní pro sekularizovanou společnost. Nic přece po lidech nechtějí. Kdyby katolický kněz mluvil podle bible a katechismu, tak nikdy nedostane velký prostor v médiích. Nikomu se přece dobře neposlouchá, že potraty jsou vraždou, že by se měl modlit pravidelně a jako vrchol všeho postit. Prostor v médiích dostane jen kněz, který káže cestu, která nestojí příliš mnoho námahy, vyhýbá se násilí na sobě samém (sebezápor) atd. A jelikož tento kněz je mediálně známý, tak to u mnohých vyvolá dojem, že se jedná o církevní autoritu, která má imprimatur na vše, co řekne. Zadalší: Vede se dnes mezináboženský dialog s kdekým. Tak proč se nevede se zastánci tridentské mše ? Jakoby se o tomto mlčí a tam, kde se ji kněží odváží sloužit mají problémy.

     Všiml jsem si zajímavého fenoménu v církvi: Stavět rozum nadevše. Je přece nelogické věřit, že existují nějací démoni, že existuje rodové zatížení člověka skrze hříchy předků. Jenže každý exorcista vám řekne svoji zkušenost. Je třeba si všimnout toho, že lidé popírající tyto skutečnosti s nimi nepřišli nikdy do styku. Pokouší se je vysvětlit duševními nemocemi. Nepopírám, že duševní problémy a démonický útlak spolu souvisejí, ale jsou zde hranice mezi přirozeným působením a nadpřirozeným.

     Kam až tedy může vést onen modernismus ? Podívejme se jak to funguje na Západě: Kněží, kteří neposlouchají papeže, ochabnutí v modlitbě, svátostech, postech…

     Co nám dá víc ? Kázání kněze, který mluví o cestě prohloubení osobního vztahu s Bohem, nebo kázání o mezináboženském dialogu ?

Toto a jistě ještě mnoho dalšího mě osobně tíží a trochu se bojím, kam to vše směřuje…

Zobrazeno 2713×

Komentáře

Zobrazit 19 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková